flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 років ув’язнення любителю чужих велосипедів

12 грудня 2023, 14:03

5 грудня 2023 року Деражнянський районний суд Хмельницької області розглянув кримінальне провадження відносно жителя смт. Лозове Хмельницького району.

44 – річний чоловік, будучи раніше судимим, в тому числі за вчинення корисливих кримінальних правопорушень на шлях виправлення не став та знову вчинив умисні кримінально-карні діяння.

З показів обвинуваченого, він, залишившись без засобів для існування, прийняв рішення про вчинення крадіжок. Так, достовірно знаючи про місцезнаходження майна наприкінці липня поточного року, в нічний час, вільно проник до підвалу одного з багатоквартирних будинків в смт. Лозове Деражнянської ТГ, звідки викрав велосипед, який відвів до залізничної станції. Після цього прослідував до іншого багатоквартирного будинку, вхід до якого був безперешкодним, виявив та викрав велосипед, який також довів до залізничної станції. Тоді ж утримуючи при собі викрадені велосипеди, сів на потяг та, прибувши у м. Жмеринка Вінницької області, здав їх до ломбарду, а витрачені кошті витратив на власні потреби.

Через кілька днів аналогічну крадіжку обвинувачений вчинив з під’їзду житлового багатоквартирного будинку в районі цукрового заводу що в м. Деражня. Цей велосипед також мав намір передати в ломбард, проте той був зачинений. Слідуючи з краденим велосипедом по вулиці в напрямку залізничного вокзалу, зустрів працівників поліції, на вимогу яких добровільно передав велосипед.

Загальна сума шкоди, яка завдана крадіжками становить 9 961,58 грн.

Судом встановлено, що діяння, у вчиненні яких обвинувачується чоловік, що виразились у таємному викрадені чужого майна (крадіжці), вчиненому повторно в умовах воєнного стані містить склад кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 185 КК України.  

Враховуючи сукупність обставин, суд константував, що обвинувачений після відбуття покарання у виді позбавлення волі за попереднім вироком, і був звільнений в березні 2021 року в зв’язку з відбуттям покарання, на шлях виправлення не став та вчинив три епізоди злочинів, кожен з яких є тяжким, що свідчить про його вперте небажання ставати на шлях виправлення, а також вказує на те, що перебуваючи на волі, він може продовжити злочинну діяльність, в зв’язку з чим суд прийшов до висновку про доцільність призначення покарання обвинуваченому в виді позбавлення волі, в мінімальних межах санкції ч.4 ст. 185 КК України – 5 років позбавлення волі. Таке покарання, на думку суду, буде справедливим, необхідним і достатнім для виправлення та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.

Згідно з офіційною статистикою крадіжка є найбільш поширеним злочином в Україні. Так, судом в 2023 році було розглянуто 17 кримінальних проваджень проти власності, стільки ж перебувають на розгляді. Крадіжка велосипедів, грошей, мобільних телефонів продуктів в супермаркеті, одягу в магазині – все це відбувається щоденно.

Предметом крадіжки може бути будь-яке майно, яке має певну вартість, тому суд застерігає громадян, будьте уважні, відповідальніше ставтеся до зберігання свого майна!

 

Прес служба Деражнянського

районного суду                                 

11.12.2023 року