flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

3 роки позбавлення волі за ухилення від мобілізації

11 січня 2024, 13:25

          24 лютого 2022 року, одночасно із введенням на всій території України воєнного стану, Президентом України виданий Указ № 69/2022, яким оголошено загальну мобілізацію, яка триває по сьогоднішній день.

Мобілізація включає в себе комплекс заходів, направлених на переведення діяльності держави в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України - на організацію і штати воєнного часу.

Один із обов'язків громадян під час мобілізації є також з'явлення за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік та визначення їх призначення на особливий період.

Відповідно до вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин.

Проте, виконання вказаного обов'язку є однією з найбільш чутливих тем, пов'язаних із мобілізацією, оскільки протистояння збройній агресії потребує задіяння все більше людських ресурсів, а громадян, які б добровільно виконували вказаний обов'язок, стає все менше.

Зазначене призводить до збільшення кількості обвинувальних вироків, які ухвалюють суди за результатами розгляду обвинувальних актів, передбачених ст. 336 Кримінального кодексу України.

Статтею 336 КК України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. За вчинення вказаного кримінального правопорушення загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Так, Деражнянський районний суд Хмельницької області 22 грудня 2023 року засудив жителя одного з населених пунктів Деражнянської ОТГ Хмельницького району до 3 років позбавлення волі за ухилення від мобілізації.

29-річний чоловік у березні цього року пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби. В подальшому  посадовими особами відділу районного територіального центру комплектування та підтримки йому вручено повістку з вимогою прибути до ТЦК для відправки в розпорядження військової частити. Однак прибувши у вказаний день обвинувачений без поважних причин покинув ТЦК, звідки наступного дня підлягав направленню в складі сформованої команди у розпорядження командира військової частини для подальшого проходження військової служби в Збройних силах України.

          Свою вину у скоєнні злочину ухилянт не визнав, пояснивши, що  очікуючи у приміщенні відділу ТЦК подальших вказівок, відчув різке погіршення стану здоров’я, що пов’язує з підвищенням артеріального тиску, в зв’язку з чим залишив приміщення та подався додому. З приводу хвороби звертався до фельдшера за місцем проживання, а також до сімейного лікаря. Крім того, мав намір прибути до ТЦК, однак не міг через стан здоров’я. Зауважив також, що тривалий час страждає на гіпертонічну хворобу, однак помилково вважав, що така не зашкодить йому проходити військову службу.

          Судом враховано, що вчинене обвинуваченим кримінальне правопорушення відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином, однак, наразі має високий ступінь суспільної небезпечності, адже Україна протистоїть відкритій військовій агресії російської федерації.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

 

               Прес служба

Деражнянського районного суду

22.12.2023 року