flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Високі штрафи не стримують водіїв від кермування напідпитку

21 листопада 2023, 15:13

Щодня в Україні фіксують дорожньо-транспортні пригоди з вини та за участі нетверезих водіїв. Проблема набула величезних масштабів, а «резонансні» ДТП за участі нетверезих водіїв лише підтверджують рівень проблеми та розігрівають радикальні настрої в суспільстві. Високі штрафи не стримують водіїв від кермування напідпитку.
Відповідно до п. 2.9 Правил дорожнього руху України водієві забороняється керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
Згідно п. 2.5 Правил дорожнього руху України водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
Відповідно до ч. 1 ст. 130 КУпАП керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, – тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.
Частиною 6 статті 38 КУпАП передбачено адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтею 130 цього Кодексу, може бути накладено протягом одного року з дня його вчинення.
Важливим інструментом, який дозволяє оцінити роботу суду, є судова статистика.
Так, у 2022 році у Деражнянькому районному суді перебувало на розгляді 695 справ про адміністративні правопорушення, із них – 142 за статтею 130 КУпАП, що становить 20,4 % від загальної кількості справ про адміністративні правопорушення, з яких – 116 розглянуто (з накладенням адміністративного стягнення – 102, із закриттям справи за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення - 14 справ).
Всього судом, у 2022 році, накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на 102 особи на загальну суму 1 802 000 грн., з них сплачено добровільно після судового засідання 714 000 грн., інше передано на виконання до органів державної виконавчої служби.
Крім того, 90 водіїв було позбавлено права керування транспортними засобами строком на 1 рік та 2 строком на 3 роки.
Повторно протягом року керували транспортним засобом в стані сп’яніння 3 водії, за що отримали покарання у виді штрафу у розмірі по 34 000 грн., 2 з них позбавлено права керування строком на 3 роки.
За вказаний вище період одного водія притягнуто до відповідальності за вживання алкоголю після ДТП до проведення уповноваженою особою огляду з метою встановлення стану сп’яніння (ч.4 ст. 130 КУпАП) за що він отримав покарання в розмірі 34 000 грн.

Крім того, порівнюючи статистику попереднього та поточного року, слід зауважити незмінність судової статистики. Так, за три квартали 2023 року у суді перебувало на розгляді 531 справа про адміністративні правопорушення, із них – 117 за статтею 130 КУпАП, що становить 22 % від загальної кількості справ про адміністративні правопорушення, з яких – 73 розглянуто (з накладенням адміністративного стягнення – 69, із закриттям справи за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення - 4 справ).
Всього судом, за три квартали 2023 року, накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на 69 осіб на загальну суму 1 361 700 грн., з них сплачено добровільно після судового засідання 289 000 грн.
Крім того, 43 водія було позбавлено права керування транспортними засобами (строком на 1 рік – 37 водіїв, строком на 3 роки - 5 водіїв, строком на 5 років - 1 водій).
Збільшилась статистика порівняно з попереднім роком повторного, протягом року, керування транспортним засобом в стані сп’яніння, що становить 8 водіїв, за що останні отримали покарання у виді штрафу у розмірі по 40 800 грн.
По 34 000 грн. штрафу отримали два водія за вживання алкоголю після ДТП до проведення уповноваженою особою огляду з метою встановлення стану сп’яніння (ч.4 ст. 130 КУпАП).

Варто зазначити, що чоловіки порушують правила дорожнього руху більше, ніж жінки, так в 2022 році за ст. 130 КУпАП було притягнуто 2 жінки, в ІІІ кварталі 2023 року – жодної.

Непоодинокі випадки трапляються і з підробленням посвідчення водія. Особи, яких було позбавлено права керування за рішенням суду підробили зазначений документ.
Зауважимо, що користування фальшивими документами – серйозний злочин, за яким передбачена кримінальна відповідальність. Тож якщо патрульні поліцейські зупинять водія із «липовим» посвідченням, водійськими правами чи іншими документами, будь-які виправдання вам не допоможуть.
Водіям варто знати, що відповідальність за використання підробленого документа передбачено в частині 4 ст. 358 КК України – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 850 гривень, арешт до півроку або обмеження волі до двох років.
За даними судової статистики у 2022 році судом було притягнуто до кримінальної відповідальності 11 водіїв з підробленими посвідченнями водія та 8 в поточному році.

Прес-служба суду
10.11.2023 року