flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за несплату аліментів, як гарантія дотримання прав дитини в умовах війни

23 листопада 2023, 09:56

Відповідальність за несплату аліментів, як гарантія дотримання прав дитини в умовах війни

 

Загально відомим фактом являється те, що Статтею 51 Конституції України проголошено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття закріплений також і в ст.180 Сімейного Кодексу України. Крім того, статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

В свою чергу, частинами 1 та 2 ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради Української РСР № 789-XII від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року передбачено, що держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Як говорить практика, деякі батьки виконують цей обов’язок добровільно, інші, на жаль, примусово. Так, в більшості випадків один з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина вимушені звертатись до суду за примусовим стягненням аліментів.

В свою чергу, аліменти на утримання дитини - є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. 

Згідно судової статистики в 2022 році Деражнянським районним судом Хмельницької  області присуджено аліменти на утримання дітей по 42 справах, 15 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за несплату аліментів з призначенням суспільно-корисних робіт. В поточному ж році - присуджено аліменти по 58 справах, 11 осіб притягнуто до відповідальності за несплату аліментів та 3 особи за ухилення від відбування суспільно-корисних робіт. 

Для притягнення неплатника аліментів до адміністративної відповідальності необхідно звернутися до органу державного виконавчої служби, в якому перебуває на виконанні виконавче провадження про стягнення аліментів.

Реакція суду буде відповідною! Три доби арешту, - таке адміністративне стягнення днями застосував Деражнянський районний суд Хмельницької області відносно жителя Вовковинецької територіальної громади за ухилення від виконання суспільно-корисних робіт.

Так, на початку липня 2023 року судом на вказаного вище громадянина було накладено адміністративне стягнення у виді 120 годин суспільно-корисних робіт за несплату аліментів на утримання неповнолітніх дітей, сукупний розмір заборгованості яких склав 245 640, 49 грн.

 Зауважимо, що ст. 183-1 КУпАП передбачає відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім'ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання. 

Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

З огляду на обставини справи, правопорушника було зараховано на суспільно-корисні роботи до комунального підприємства  при селищній раді, про що видано розпорядження та складено графік виходу на роботу на об’єктах по місцю його проживання. В подальшому вказана особа без поважних на те причин п’ять разів не з’являлась для відбуття суспільно-корисних робіт, за що і отримав таке покарання.

 

Прес служба Деражнянського

районного суду                                   

21.11.2023 року